
In domeniul financiar contabil, exista ca in orice profesie, lideri formali si informali de opinie, specialisti care, pe langa activitatea destul de solicitanta din domeniul contabilitatii isi aloca timp pentru a sprijini comunitatea cu informatii si legislatie explicata pe intelesul tuturor. Un astfel de lider este Luiza Daneliuc, expert contabil, detinatoare a firmei de contabilitate Smart Tax Advisors, autor a numeroase articole pe teme financiare – pe site-ul propriu dar avand si o prezenta importanta pe youtube prin canalul pe care il gestioneaza.
1.Cum ai inceput sa lucrezi in contabilitate? Ce te-a atras la acesta profesie? Ne poti povesti in cateva cuvinte si despre experienta ta in contabilitate?
Am inceput sa lucrez in contabilitate inca din liceu. Nu m-a atras in mod special aceasta profesie, dar mama fiind contabila am inceput sa o ajut pe ea si am ramas pe acest drum. Este o meserie frumoasa daca esti o persoana tipicara, atenta la detalii si daca iti place sa lucrezi cu oamenii. In ziua de astazi, o mare parte din meserie consta in abilitatea de a interactiona cu clientul intr-un fel in care lui sa ii beneficieze. O alta parte a meseriei consta in interactiunea cu ANAF, unde tot abilitatea ta de a relationa cu doamnele de la ghiseu te ajuta sa iti rezolvi problemele cat mai repede.
2.Ce iti place cel mai mult in contabilitate? Care sunt partile mai putin placute?
Partea cea mai frumoasa pentru mine este siguranta zilei de maine si libertatea pe care mi-o ofera. Daca prestezi servicii de calitate, intodeauna vei avea clienti, mai multi, mai putini, mai dificili, dar ei vor exista. Dar asta este doar opinia mea, pentru alte persoane partea placuta poate consta in faptul ca este o munca intelectuala, sau altora poate chiar le place sa lucreze cu cifre si sa le interpreteze.
Partile mai putin placute cred ca au legatura cu repetitivitatea operatiunilor (faci in fiecare luna acelasi lucru) iar in toata aceasta repetitivitate din cand in cand apare cate o “surpriza” in documente care nu te lasa sa dormi pana cand nu ii dai de cap problemei. Acest “carusel emotional” este cateodata foarte greu de gestionat, pentru mine cel putin.
Imi aduc aminte ca in tinerete, cand un client imi cerea certificat fiscal de la ANAF pentru licitatie literalmente nu dormeam noaptea de grija lui. Desi mi-l cerea aproape in fiecare luna, si nu erau probleme in contabiliatea lui. Cu timpul am invatat sa gestionez emotiile si fricile si sa ma detasez.
3.Cum vezi evolutia contabilitatii? Unde crezi ca ne vom afla peste 10 ani?
Sper sa vedem in umatorii ani o adevarata automatizare in aceasta meserie. Preluarea datelor sa sa faca usor si complet, astfel incat noi, contabilii, sa intervenim pe date doar pentru interpretare, pentru a extrage anumite situatii care sa ajute antreprenorii.
Exista deja un inceput de automatizare, cu siguranta nu mai suntem in situatia in care sa facem o balanta cu pixul, dar in opinia mea suntem inca mult prea departe de situatia in care doar sa apasam cateva butoane si sa avem o contabilitate corecta si o balanta intocmita “automat”.
4.Ce ai recomanda unui absolvent care doreste sa inceapa o cariera in domeniul contabil? De unde sa inceapa?
Sa inceapa cu partea practica. Sa faca voluntariat, sa se angajeze part-time, sa stea in preajma oamenilor care lucreaza efectiv in contabilitate. Teoria nu este nici pe departe suficienta.
Sa nu neglijeze partea academica, in sensul in care diplomele sunt inca importante. Conteaza sa ai facultate in domeniu, poate nu la inceput dar dupa cativa ani de practica iti vei dori sa evoluezi. Si in opinia mea conteaza sa fii membru CECCAR daca iti doresti sa mergi pe cont propriu, sa ai propria firma. Oricum, ca tanar absolvent poate nu stii inca ce vrei sa faci, asa ca e bine sa iti lasi toate optiunile deschise si sa faci “scoala” cat esti tanar, apoi vor interveni alte prioritati si va fi mult mai greu.
5.Cat de dificil vezi antreprenoriatul in contabilitate? Ce este cel mai complicat – sa aduci clienti, sa gasesti oamenii potriviti cu care sa lucrezi sau sa tii pasul cu toate schimbarile fiscale?
Sa gasesti oamenii potriviti este intodeauna o foarte mare provocare si fara oameni de calitate nu poti presta un serviciu de calitate, deci as zice ca aceasta este cea mai mare problema. Din fericire eu am avut norocul sa strang in jurul meu o echipa de oameni extraordinari. Fara ei nu as putea sa prestez serviciile in felul in care le prestez. Echipa, oamenii sunt cea mai importanta veriga din tot angrenajul.
Pentru mine personal, cel mai greu este sa tin pasul cu schimbarile fiscale si mai ales sa conving clientul sa si le insuseasca. Oamenii sunt satui de atatea reguli si din ce in ce mai des iau decizia de a nu le urma. Rolul nostru al contabililor este in opinia mea, atat de informare dar si de a explica clientilor de ce este intr-un final in interesul lor sa nu ignore regulile si sa respecte legislatia.
6.Noi si comunitatea contabililor te cunoastem din mediul online prin intermediul articolelor scrise pe site-ul tau (www.luizadaneliuc.ro) si de pe canalul tau de youtube. Cum a inceput aceasta pasiune a ta de a scrie? Cata nevoie de informare exista pe piata?
Blogul si canalul de Youtube au inceput din nevoia mea de a face si altceva decat contabilitate, de a-mi dezvolta si partea creativa. Mi-a venit foarte usor sa scriu despre ce stiu, despre subiectul la care ma gandesc non stop de cand ma trezesc si pana adorm. Scrisul pe blog a facut contabilitatea mai putin monotona si m-a ajutat foarte mult sa aprofundez anumite aspecte legale si fiscale. Sa poti scrie despre un subiect, trebuie mai intai sa il intelegi tu foarte bine.
Exista foarte multa dorinta de informare pe piata, foarte multa nevoie de informare. Din pacate oamenii nu au rabdare si se asteapta sa poata citi informatia fiscala si legala in diagonala, asa cum fac cu orice alt subiect. Din pacate, in acest domeniu daca pierzi o virgula, ai pierdut intelesul frazei.
7.Ai putea sa numesti trei masuri fiscale care crezi ca ar putea fi implementate si care ar sprijini mediul antreprenorial?
Cred ca mediul antreprenorial ar fi in primul rand sprijinit daca nu s-ar mai implementa atat de multe schimbari. Antreprenorii vor sa plateasca impozite dar doresc sa poata previziona cuantumul taxelor si impozitelor pe care le au de achitat, si isi mai doresc sa nu plateasca in fiecare an din ce in ce mai multe impozite.
Scaderea taxarii salariilor, pastrarea impozitului pe dividende la 5%, pastrarea impozitarii pe veniturile microintreprinderii, in principiu mentinerea unui status quo ajuta cateodata mai mult decat ping-pong-ul legislativ.
8.Ai putea sa faci si un top al celor mai proaste masuri fiscale din ultimii ani?
Split-TVA-ul este unanim votata de contabili cea mai proasta masura a tuturor timpurilor dar din fericire incepand cu 01.02 aceasta masura a fost abrogata.
O alta masura extrem de proasta a fost impozitarea salariilor part-time cu aceleasi impozite ca si cum persoana ar fi lucrat 8 ore. Din fericire incepand din 2020, s-a revenit la normalitate si se platesc impozite doar pentru timpul efectiv lucrat.
9.Multi experti contabili au un domeniu de activitate preferat pentru care ofera servicii de contabilitate sau au domenii excluse– exista si in cazul tau astfel de domenii?
Da, eu sunt un mare fan al specializarii. Nu le poti face pe toate bine si nici nu cred ca ar trebui. Eu nu lucrez de exemplu cu firme din domeniul agricol sau cu firme din HORECA. Nu am ales in mod special sa fac asta, dar deoarece am avut in principal clienti din domeniul IT, din domeniul online si foarte multe ONG-uri ajungi sa iti creezi acea specialitate. Ulterior iti vine usor sa lucrezi cu clienti dintr-un domeniu pe care il stapanesti foarte bine si de aici preferinta pentru anumite domenii.
In prezent lucrez in principal cu clienti care presteaza servicii in mediul online, cu ajutorul platformelor online sau direct catre client, si cu magazine online. Totodata incerc sa dezvolt din ce in ce mai mult partea de consultanta fiscala si juridica la distanta, pe Skype, deoarece cred foarte mult in scoaterea contabilului din birou si din programul de 9-5.
10.Cum vezi relatia contabililor cu Fiscul si ce crezi ca s-ar putea imbunatati?
Cred ca tot automatizarea este solutia. Un grad mai mare de automatizare inseamna o interactiune din ce in ce mai limitata cu functionarii de la ghiseu, ceea ce inseamna mai putin timp pierdut la cozi, mai putini nervi si mai multe probleme rezolvate.